Om damekoret Cantare

Starten
Det var hospitalsprest Marit Bunkholt som i 1998 initierte til dannelsen av koret Cantare. Målet var at koret skulle fungere til glede for både sangere og tilhørere på Trondhjems Hospital og i lokalmiljøet. Anne Cathrine Due Aagard har vært korets dirigent fra starten av.

Øvelser
Cantare øver hver onsdag fra kl. 19.00 til 21.30 i Hospitalskirken eller på Trondhjems Hospital.

Om dirigenten
Anne Cathrine har mange års erfaring som kordirigent og en rekke kurs bak seg. Bl.a. har hun vært elev av Knut Nystedt, domkantor Magnar Mangersnes og prof. Dan-Olof Stenlund i Malmö. Anne Cathrine er en ildsjel. Hun er en lidenskaplig notesamler/ kjøper og skaffer stadig vekk små og store godbiter som prøves ut i koret.
 
Hospitalskirken
Cantare har den vakre, 300 år gamle Hospitalskirken som sin hovedarena. Koret ser det som en viktig oppgave i å videreføre den rike kulturvirksomheten i kirken, som er forsøkt tilpasset kirkeåret.


Bilde malt av Hege, 1.-sopran

Noen eksempler på korets aktivitet:

2018: Cantare fylte 20 år!
I den anledning inviterte vi til festkonserter: I Hospitalskirken 14. juni og i Herresalen, Erkebispegården 15. juni. Det ble et variert program med gjester og musikk fra ulike epoker.  Konsertene var støttet av Trondheim kommune, Aktivitetsmidler for kor, Trondhjems Hospital og Olex AS.

2021:
Cantare gjennomførte tre framføringer – en i Vår Frue kirke og to i Ruskammeret, Erkebispegården, av storsatsingen Antonio Vivaldi - Juditha triumphans - et oratorium for kor, orkester og solister.SE PROGRAMSIDEN!


Andre eksempler på Cantares aktiviteter i Hospitalskirken og andre kirker:
Konsert i forbindelse med Allehelgensdag, hvor koret, i tillegg til Faurés "Requiem" i damekorversjon, flere ganger har framført J. Brahms´ "Ein deutsches Requiem" - med mannlige sangervenner, solister og musikere - sist i Linkelmanns kammerversjon med 11-manns orkester i Lademoen kirke den 20. november 2022.

Cantare holder årlig konsert ved vintersolverv, den 21. desember, da står bl.a. Vivaldis "Gloria" på programmet. Koret har fram til 2021 deltatt på gudstjeneste i Hospitalskirken på julaften. Julaften 2022 deltok koret på gudstjenesten i Bakke kirke.
Framføring av Draumkvedet 13. dag jul er en tradisjon. Maria budskapsdag markeres med konserter rundt den 25. mars, både i Hospitalskirken og i andre kirker.  Medlemmer av Cantare deltar årlig i markering av Langfredag. I mange år har Pergolesis "Stabat Mater" stått på programmet. "Stabat Mater" har flere ganger blitt framført i Birgittaklosteret på Tiller, og vi har vært så heldige å få bidra både i konsert og gudstjeneste i Mariaklosteret på Tautra.

I tillegg til de kirkelige arrangementene, lager Cantare gjerne oppsetninger i andre sammenhenger.
Her er noen eksempler:

I juni 2013 framførte koret Purcells barokkopera "Dido and Aeneas" med orkester og solister i Trondheim Kunstmuseum, på Trøndelag Teater og på Rockheim.I 2015 arbeidet Cantare med sanger med tema fra blomstenes verden - i januar på Gråmølna i Christine Ödlunds utstilling "Musikk for Eukaryoter", og i mai under omvisning i utstillingen "Flora" på Kunstindustrimuseet. Programmet ble gjentatt - og utvidet - på Ringve Musikkmuseum, og som del av en omvisning i Ringve botaniske hage i september. 

23. april 2016 arrangerte Cantare en heldags feiring av William Shakespeares 400-års dødsdag, med arrangement på forskjellige arenaer i Trondheim gjennom hele dagen. Mange gode, lokale krefter deltok.

1. september 2019 framførte koret konserten "Do not go - gentle" i Trondheim Kunstmuseum,
i forbindelse med avslutningen av Håkon Blekens jubileumsutstilling. Vi hadde følge av musikere og professor emeritus Jon Smidt, som resiterte. 

I 2021 og 2022 deltok Cantare på Kulturnatt Trondheim. I 2022 hadde vi konsert både i Hospitalskirken og i Olavskvartalet, et program med tittelen "Spansk gull – livet – gitaren", der vi framførte eldre og nyere spansk musikk sammen med gitarist Andreas Lines, resitatør Jon Smidt  og flamenco-dans ved Marit Laupstad Solberg.

Trondhjems hospital:
En viktig - og hyggelig - oppgave er å besøke beboerne på og i tilknytning til Trondhjems Hospital. Da samler vi gjerne grupper av beboere i fellesstuene eller holder åpne konserter i foajeen eller på kulturscenen og framfører stoff som koret arbeider med,  og vi innbyr gjerne  til allsang med kjente og kjære sanger som passer til årstiden.

Turnéer:
Av og til reiser koret på turnéer, gjerne i samarbeid med andre kor. Vi har besøkt Mære kirke, Logtun kirke på Frosta, gamle Sakshaug kirke på Inderøya - og vi har vært i Stockholm der vi hadde flere konserter. Vi har besøkt et vennskapskor i Østersund, og i juni 2011 var vi i Venezia og Padova hvor vi holdt 3 konserter i de vakre kirkene der - for et entusiastisk publikum. I mars 2019 var vi på kirkekorfestival i Oslo, holdt egen konsert i Sagene kirke og deltok på gudstjeneste der søndagen etterpå.


Annen aktivitet
Cantare er også et allbrukskor, og vi påtar oss gjerne sangoppdrag ved ulike anledninger.

Cantare er medlem av Norsk Sangerforum.

Finansiering
Våre arrangementer i kirken har fri entré - inntekt er det som måtte komme inn av gaver. 
Trondheim kommune støtter korets prosjekter og kulturvirksomheten i Hospitalskirken.
Støtteordningen "Aktivitetsmidler for kor " bidrar til mange av våre arrangementer der koret samarbeider med eksterne, profesjonelle utøvere. 
Vi har ved noen anledninger søkt om og mottatt støtte fra banker og private sponsorer.  


Levert av