Om damekoret Cantare


Bilde malt av Hege, 1.-sopran, til Cantares 20-årsjubileum i 2018.



Starten

Det var hospitalsprest Marit Bunkholt som i 1998 initierte til dannelsen av koret Cantare. Målet var at koret skulle fungere til glede for både sangere og tilhørere på Trondhjems Hospital og i lokalmiljøet. Anne Cathrine Due Aagard, daværende fast organist i Hospitalskirken, ble korets grunnlegger og har vært dirigent fra starten av.  Anne Cathrine har mange års erfaring som kordirigent og musiker, og Cantare har nytt godt av hennes fantastiske kunnskaper og store kunstneriske kompetanse i disse 25 årene. Vi er så takknemlige for alt hun har gitt oss!

Anne Cathrine avsluttet sin dirigentgjerning etter Cantares 25-års jubileumskonsert 4. juni 2023. 
Cantare fortsetter sin virksomhet med ny dirigent: Hazel Eilertsen.
Cantare er svært glade for at Hazel, med sin solide bakgrunn og kompetanse, har sagt ja til å lede koret videre.


VÅRE DIRIGENTER


Anne Cathrine Due Aagaard 

CV juni 2023


Utdannelse
* Cand.mag. Fagkrets: Mellomfag musikk, mellomfag kunsthistorie, deleksamener i filosofi,   
  religionskunnskap og statistikk
* Ulike lederkurs og pedagogiske kurs i Steinerskoleforbundets regi
* Dirigentstudier med bl.a.:
   Knut Nystedt – komponist og dirigent
   Magnar Mangersnes – tidligere domkantor i Bergen
   Dan-Olof Stenlund – professor ved universitetet i København og Musikhögskolan i Malmö
* Undervisning i klaverspill av pianistene Lisbeth Skogen og Ragnhild Stenstadvold
* Undervisning i obospill av solo-oboistene i Trondheim Symfoniorkester Stefan Lindqvist, Jens   
  Stoltenberg og solo-oboist ved operaen i Kiel, Tillmann Weber
* Flere kurs i regi av Musica Sacra (gregoriansk sang)


Kunstnerisk virksomhet
Dirigent og prosjektleder for ulike kor og orkestre til dd. siden 1987
Startet Cantare – knyttet til kulturvirksomheten i Hospitalskirken – i 1998
Startet Fruens Kor – knyttet til kulturvirksomheten i Vår Frue kirke – i 2009
Musiker i ulike ensembler på klaver, cembalo, orgel, blokkfløyter, obo, engelsk horn
Engasjement som oboist i Trondheim Symfoniorkester
Engasjement som oboist/ engelsk hornist/ pianist på Trøndelag Teater
Sanger i 11 år i Kor Olavsfestdagene
Organistvirksomhet fra 1997


Tillitsverv bl.a.
Forvaltningsleder/ rektor på Steinerskolen i Trondheim fra 1994 til 1996
Mangeårig medlem av Steinerskolens lærermøteledelse
Formann i Trondheim Byorkester


Undervisning
Steinerskolen i Trondheim:
Musikklærer på videregående trinn, pianist og leder for Høgstadiekoret 1986 – 2001
Ringve Gymnas: Musikklærer 1970 – 72
Privatpraksis som klaverpedagog fra 1970 – 1994

Publikasjoner
Historisk skrift for Trondhjems Musiklærerforenings 100-årsjubileum 2005:
Trondhjems Musiklærerforening 1905 – 2005. "...Skal hun ha betaling også?..." (144 sider)
ISBM: 82-303-0479-3

Tidsskriftet Prismet i 2002 og 2003: Publisert flere artikler
Norsk Kirkemusikk 2004: Sluttrapport Norsk Kantoribok. Liturgisk senter
Årbok for Strinda Historielag 2015: Lillegården – en reise gjennom tidene






Hazel Eilertsen

CV juni 2023


Hazel er utdannet sanger og sangpedagog 
med mellomfag i musikkvitenskap fra NTNU og cand.mag.-grad fra Griegakademiet. Hun har etterutdanning i musikkdramatikk og sang, samt et årsstudium i arrangering/ komponering fra konservatoriet i Trondheim.

Hun har studert kordireksjon hos Norunn Illevoll Giske og Magnar Mangersnes. I tillegg har hun en eksamen i korpsdireksjon. Hazel har vært dirigent for Helgeland Kammerkor, Alstahaug sangkor, Rolling Tones og Byneset Songlag, og var også ensemblelærer for Lørdagsskolens Vokalensemble i Trondheim Kulturskole  2013 - 2022.

Hazel var sangpedagog ved Mosjøen vgs´ musikklinje 1999 - 2009, men er nå bosatt i Trondheim, hvor hun har sitt daglige virke ved musikklinja på Trondheim Katedralskole. I tillegg skriver og arrangerer hun litt på si´- bl.a. har hun skrevet en mini-opera som ble fremført i Trondheim i 2012, og et bestillingsverk som ble urfremført i Östersund i 2018. Hazel har også vært innom Trøndelag Teater, hvor hun i 2015 både var sanger og skuespiller i musicalen "Sound of Music".

Hazel har sunget i TSO Vokalensemble (nå TVE), og var med på oppstarten av damekoret Embla, som hun har vunnet en del internasjonale korpriser sammen med. Hun har tidligere også vært tilknyttet Vocal Art i Bodø, og gjort noen produksjoner med dem.

Hazel har reist mye rundt i landet og holdt korseminarer - hvilket hun gjør fremdeles, men i mindre skala enn tidligere. Hazel har også en rekke ganger vært å finne som kordommer på Korfestivalen i Brønnøysund.


Øvelser
Cantare øver hver onsdag fra kl. 19.00 til 21.30 i Hospitalskirken eller på Trondhjems Hospital.

 
Hospitalskirken
Cantare har den vakre, 300 år gamle Hospitalskirken som sin hovedarena. Koret ser det som en viktig oppgave i å videreføre den rike kulturvirksomheten i kirken.


Noen eksempler på korets aktivitet:

2023: Cantare 25-årsjubileum
Stor jubileumekonsert i Vår Frue kirke: "SPORene av hangivenhet".
Et variert utvalg av nyere musikk som Cantare framførte til dels sammen med et sammensatt orkester med Hilde Mathisen som konsertmester.
Hovedverket var "La Damoiselle élue" av Claude Debussy, skrevet til Rosettis dikt i fransk oversettelse, med Hazel Eilertsen som sopransolist.
Konserten var støttet av Trondheim kommune, Aktivitetsmidler for kor og Sparebank 1 SMN.


2021:
Cantare gjennomførte tre framføringer – en i Vår Frue kirke og to i Ruskammeret, Erkebispegården, av storsatsingen Antonio Vivaldi - Juditha triumphans - et oratorium for kor, orkester og solister.



SE PROGRAMSIDEN!


Andre eksempler på Cantares aktiviteter i Hospitalskirken og andre kirker:
Konsert i forbindelse med Allehelgensdag, hvor koret, i tillegg til Faurés "Requiem" i damekorversjon, flere ganger har framført J. Brahms´ "Ein deutsches Requiem" - med mannlige sangervenner, solister og musikere - sist i Linkelmanns kammerversjon med 11-manns orkester i Lademoen kirke den 20. november 2022.

Cantare holder årlig konsert ved vintersolverv, den 21. desember, da står bl.a. Vivaldis "Gloria" på programmet. Koret har fram til 2021 deltatt på gudstjeneste i Hospitalskirken på julaften. Julaften 2022 deltok koret på gudstjenesten i Bakke kirke.
Framføring av Draumkvedet 13. dag jul er en tradisjon. Maria budskapsdag markeres med konserter rundt den 25. mars, både i Hospitalskirken og i andre kirker.  Medlemmer av Cantare deltar årlig i markering av Langfredag. I mange år har Pergolesis "Stabat Mater" stått på programmet. "Stabat Mater" har flere ganger blitt framført i Birgittaklosteret på Tiller, og vi har vært så heldige å få bidra både i konsert og gudstjeneste i Mariaklosteret på Tautra.

I tillegg til de kirkelige arrangementene, lager Cantare gjerne oppsetninger i andre sammenhenger.
Her er noen eksempler:

I juni 2013 framførte koret Purcells barokkopera "Dido and Aeneas" med orkester og solister i Trondheim Kunstmuseum, på Trøndelag Teater og på Rockheim.I 2015 arbeidet Cantare med sanger med tema fra blomstenes verden - i januar på Gråmølna i Christine Ödlunds utstilling "Musikk for Eukaryoter", og i mai under omvisning i utstillingen "Flora" på Kunstindustrimuseet. Programmet ble gjentatt - og utvidet - på Ringve Musikkmuseum, og som del av en omvisning i Ringve botaniske hage i september. 

23. april 2016 arrangerte Cantare en heldags feiring av William Shakespeares 400-års dødsdag, med arrangement på forskjellige arenaer i Trondheim gjennom hele dagen. Mange gode, lokale krefter deltok.

2018: Cantare fylte 20 år
I den anledning inviterte vi til festkonserter: I Hospitalskirken 14. juni og i Herresalen, Erkebispegården 15. juni. Det ble et variert program med gjester og musikk fra ulike epoker. Konsertene var støttet av Trondheim kommune, Aktivitetsmidler for kor, Trondhjems Hospital og Olex AS.

1. september 2019 framførte koret konserten "Do not go - gentle" i Trondheim Kunstmuseum,
i forbindelse med avslutningen av Håkon Blekens jubileumsutstilling. Vi hadde følge av musikere og professor emeritus Jon Smidt, som resiterte. 

I 2021 og 2022 deltok Cantare på Kulturnatt Trondheim. I 2022 hadde vi konsert både i Hospitalskirken og i Olavskvartalet, et program med tittelen "Spansk gull – livet – gitaren", der vi framførte eldre og nyere spansk musikk sammen med gitarist Andreas Lines, resitatør Jon Smidt  og flamenco-dans ved Marit Laupstad Solberg.

Trondhjems hospital:
En viktig - og hyggelig - oppgave er å besøke beboerne på og i tilknytning til Trondhjems Hospital. Da samler vi gjerne grupper av beboere i fellesstuene eller holder åpne konserter i foajeen eller på kulturscenen og framfører stoff som koret arbeider med,  og vi innbyr gjerne  til allsang med kjente og kjære sanger som passer til årstiden.

Turnéer:
Av og til reiser koret på turnéer, gjerne i samarbeid med andre kor. Vi har besøkt Mære kirke, Logtun kirke på Frosta, gamle Sakshaug kirke på Inderøya - og vi har vært i Stockholm der vi hadde flere konserter. Vi har besøkt et vennskapskor i Østersund, og i juni 2011 var vi i Venezia og Padova hvor vi holdt 3 konserter i de vakre kirkene der - for et entusiastisk publikum. I mars 2019 var vi på kirkekorfestival i Oslo, holdt egen konsert i Sagene kirke og deltok på gudstjeneste der søndagen etterpå.


Annen aktivitet
Cantare er også et allbrukskor, og vi påtar oss gjerne sangoppdrag ved ulike anledninger.

Cantare er medlem av Norsk Sangerforum.

Finansiering
Våre arrangementer i kirken har fri entré - inntekt er det som måtte komme inn av gaver. 
Trondheim kommune støtter korets prosjekter og kulturvirksomheten i Hospitalskirken og andre steder i byen.
Trondhjems Hospital gir koret fri bruk av Hospitalskirken til øvelser og konserter.
Støtteordningen "Aktivitetsmidler for kor " bidrar til mange av våre arrangementer der koret samarbeider med eksterne, profesjonelle utøvere. 
Videre er Sparebank 1 SMN en viktig bidragsyter til Cantares virksomhet.
Vi søker stadig om – og mottar ved flere anledninger – støtte fra andre sponsorer.  


Levert av