Om damekoret Cantare


Starten
Det var hospitalsprest Marit Bunkholt som i 1998 initierte til dannelsen av koret Cantare. Målet var at koret skulle fungere til glede for både sangere og tilhørere på Trondhjems Hospital og i lokalmiljøet. Anne Cathrine Due Aagard har vært korets dirigent fra starten av.

Øvelser
Cantare øver hver onsdag fra kl. 19.00 til 21.30 i Hospitalskirken eller på
Trondhjems Hospital.

Om dirigenten
Anne Cathrine har mange års erfaring som kordirigent og en rekke kurs bak seg. Bl.a. har hun vært elev av Knut Nystedt, domkantor Magnar Mangersnes og prof. Dan-Olof Stenlund i Malmö. Anne Cathrine er en ildsjel. Hun er en lidenskaplig notesamler/kjøper og skaffer stadig vekk små og store godbiter som prøves ut i koret.
 
Hospitalskirken
Cantare har den vakre, 300 år gamle Hospitalskirken som sin hovedarena. Koret har en  viktig oppgave i å videreføre den rike kulturvirksomheten i kirken, som er forsøkt tilpasset kirkeåret.


Bilde malt av Hege, 1.-sopran

2018: Cantare fyller 20 år i år! I den anledning inviterte vi til festkonserter: I Hospitalskirken 14. juni og i Herresalen, Erkebispegården 15. juni. Det ble et variert program med gjester og musikk fra ulike epoker. Konsertene var støttet av Trondheim kommune og Aktivitetsmidler for kor. 

Høsten 2018 fortsetter feiringen - 21. oktober i Hospitalskirken sto Mozart på programmet med Spatzen Messe - Missa Brevis KV 220, i tillegg til annen musikk av nyere dato. 
Se programsiden!

Neste konsert blir søndag 25. november kl 15.00 i Hospitalskirken.


Andre eksempler på Cantares aktiviteter i Hospitalskirken:
Konsert i forbindelse med Allehelgensdag, hvor koret flere ganger har framført Faurés "Requiem" i damekorversjon, samt Brahms´ "Ein deutsches Requiem" - med mannlige sangervenner, solister og musikere - sist ved reformasjonsjubileet 31. oktober i 2017.

Cantare holder årlig konsert ved vintersolverv, den 21. desember, og koret deltar på gudstjeneste i Hospitalskirken på julaften.
Framføring av Draumkvedet 13. dag jul Maria budskapsdag markeres med konserter rundt den 25. mars, både i Hospitalskirken og i andre kirker.  Medlemmer av Cantare deltar årlig i markering av Langfredag. De siste årene har Pergolesis "Stabat Mater" stått på programmet.

I tillegg til arrangementene i Hospitalskirken, opptrer Cantare gjerne i andre sammenhenger.
Her er noen eksempler:

"Stabat Mater" av Pergolesi har flere ganger blitt framført i Birgittaklosteret på Tiller, og vi har vært så heldige å få bidra både i konsert og gudstjeneste i Mariaklosteret på Tautra.Av og til reiser koret på turnéer, gjerne i samarbeid med andre kor. Vi har besøkt Mære kirke, Logtun kirke på Frosta, gamle Sakshaug kirke på Inderøya, vi har vært i Stockholm der vi hadde flere konserter. Vi har besøkt et vennskapskor i Østersund, og i juni 2011 var vi i Venezia og Padova hvor vi holdt 3 konserter i de vakre kirkene der - for et entusiastisk publikum.

I juni 2013 framførte koret Purcells barokkopera "Dido and Aeneas" med orkester og solister i Trondheim Kunstmuseum og på Rockheim, og i november samme år markerte vi maleren EdvardMunchs 150- årsjubileum - med foredrag av professor Terje Borgersen og sangstoff knyttet til Munchs bildeverden.

I 2015 arbeidet Cantare med sanger med tema fra blomstenes verden - i januar på Gråmølna i Christine Ödlunds utstilling "Musikk for Eukaryoter", og i mai under omvisning i utstillingen "Flora" på Kunstindustrimuseet. Programmet ble gjentatt - og utvidet - på Ringve Musikkmuseum, og som del av en omvisning i Ringve botaniske hage i september. 

23. april 2016 arrangerte Cantare en heldags feiring av William Shakespeares 400-års dødsdag, med arrangement på forskjellige arenaer i Trondheim gjennom hele dagen. Mange gode, lokale krefter deltok.

Johannes Brahms´ "Ein deutsches Requiem" ble i oktober 2016 framført i Bynesaulaen på Spongdal skole - i tillegg til konserten i Hospitalskirken.

En viktig - og hyggelig - oppgave er å beøke beboerne på og i tilknytning til Trondhjems Hospital. Da samler vi gjerne grupper av beboere i fellesstuene eller holder åpne konserter i foajeen og framfører stoff som koret arbeider med,  og vi innbyr gjerne  til allsang med kjente og kjære sanger som passer til årstiden.

Annen aktivitet
Cantare er også et allbrukskor, og vi påtar oss gjerne sangoppdrag ved ulike anledninger.

Cantare er medlem av Norsk Sangerforum.

Finansiering
Våre arrangementer i kirken har fri entré - inntekt er det som måtte komme inn av gaver. Driften av koret er støttet av Trondhjems Hospital. Trondheim kommune støtter korets prosjekter og kulturvirksomheten i Hospitalskirken, og vi har ved flere anledninger mottatt støtte fra banker og private sponsorer.  
Levert av